Вежбање со детето како најдобра семејна активност

Image for post
Image for post

Ерата на компјутерите и часовите поминати пред компјутер го земаат најголемиот данок — здравјето на нашите деца.

Колку повеќе им се дозволува на децата да седат пред компјутер, да играат игри на мобилните уреди или да гледаат телевизија, толку повеќе расте бројот на деца со деформитети на ‘рбетниот столб и прекумерна тежина.

Истражувањата покажуваат дека децата кои што повеќе од 3 часа дневно се пред електронските уреди, имаат двојно поголем ризик да се здебелат и да добијат искривување на ‘рбетот.

Како да се спречи ова?

Со воведување на физичката активност уште од најрана возраст како битен сегмент во развојот на детето од неколку причини:

  • Помага во психичкиот и физички развој на детето

Колку вежбање му е потребно на твоето дете?

Најмалку 60 минути дневно, велат педијатрите.

Сепак, доколку твоето дете не е физички активно и не покажува голем интерес за вежбање или спорт, твоја должност е да го поттикнеш како родител.

Разбуди го спортскиот дух кај детето со тоа што ќе му покажеш дека физичката активност може да биде многу забавна.

Image for post
Image for post

За таа цел, како дел од иницијативата #ВежбамОдДома — за најмалите, тимот на ФитКит организира бесплатни онлајн тренинзи и за најмалите .

Детските тренинзи се достапни на нашите Instagram и Facebook профили секој работен ден од 11 часот наутро.

А еве како изгледа еден ФитКит тренинг за деца:

https://www.facebook.com/fitkitmk/videos/643628733070025/

Детето под рака, шишето вода до вас и Ви ветуваме многу забава!

Остани здрав и фит,

Тимот на ФитКит

Image for post
Image for post

ФитКит e апликација која ти овозможува да вежбаш кога сакаш и каде сакаш, во над 150 локации во земјава.

Апликацијата е достапна на PlayStore и AppStore.

Written by

Вежбај кога сакаш, што сакаш и каде сакаш

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store