Image for post
Image for post

Малку е тврдењето “многу се сменија работите во фитнес индустријата оваа година”. Колку и да ти се крева косата кога ќе слушнеш “новото нормално”, сепак веќе 9 месеци живееме и навигираме низ пандемијата и поминуваме различни стадиуми на тоа ново нормално.

Денес излегуваш од дома и освен пари, телефон и клучеви земаш плус маска и гел за дезинфекција. Ако си сопственик на студио или фитнес центар, или па ако си тренер, знаеш дека и во твојот опис на работно место додадени се уште неколку ставки како дезобариери, средства за дезинфекција, обележување на простор за вежбање, онлајн вештини за да направиш тренинг итн. Но, сепак не си само ти и не е само фитнес индустријата што се смени. Се сменија и твоите членови и вежбачи. …


ФитКит инспирација: Анастасија Јаневска од Куманово
ФитКит инспирација: Анастасија Јаневска од Куманово

ФитКит инспирација: Анастасија Јаневска од Куманово

Запознајте ја Анастасија Јаневска (Ани) од Куманово, нашата ФитКит инспирација на неделата. 👋

Вежбам кик бокс во комбинација со фитнес 3 до 5 пати неделно по 1–2 часа. Некогаш вежбам и по два пати на ден.

Инспирацијата ја црпи од од Диана Фитнес, а омилената вежба и е squats.

Сепак, поради пандемијата, Анастасија мораше да го затвори студиото каде што беше инструктор. 😷

Бидејќи и самата прележав Ковид, решив да го затворам Unbranded Fitness додека да заврши пандемијата. Не би сакала некој да се зарази при посета на клубот. …


ФитКит провајдер: Pure Studio
ФитКит провајдер: Pure Studio

Под мотото Relax your body internally, едно од најмодерните места за вежбање јога во Скопје, Pure Studio повторно ги отвори вратите за своите ученици, онлајн и во сала. 🙌

Иако Pure Studio постои само неколку месеци, веќе се на далеку препознатливи по својата богата понуда — практикување на повеќи стилови на јога водени од сертифицирани јога учители.

Радица Балеска, сертифициран Аштанга Јога учител во Pure Studio, oбјаснува за предизвиците со кои што се соочуваат за време на Ковид-19 пандемијата. 😷

Најголем предизвик за време на пандемијата ни е да ги следиме сите здравствени протоколи и секако, преполовувањето на бројот на ученици. …


ФитКит Инспирација: Димитар Шавкуловски од Скопје
ФитКит Инспирација: Димитар Шавкуловски од Скопје

ФитКит Инспирација: Димитар Шавкуловски од Скопје

Во сала, сака да експериментира со различни активности како кревање тегови, кардио, медитација и истегнување.

Запознај го Димитар Шавкуловски (Кекшн), нашата ФитКит инспирација на неделата. 👋

Кога е во Скопје, ќе го начекаш како вежба во Oxygen Fitness, давајќи го максиумот за да ја постигне својата фитнес цел — да се чувствува како 30, кога ќе има 90 години (а не обратно). 😁

Најчесто ќе го видиш како тренинира сам, бидејќи така најдобро се фокусира на вежбањето. …


ФитКит провајдер за време на Ковид — Фитнес клуб Будо-фит Кавадарци
ФитКит провајдер за време на Ковид — Фитнес клуб Будо-фит Кавадарци

Учество на боди билдинг државни првенства три години по ред (2018, 2019 и 2020) и постигнати солидни резултати. Со вакви достигнувања може да се пофали само фитнес клубот Будо од Кавадарци. 🙌

Еве кои се дисциплините што ги имаш на располагање во фитнес клубот Будо:

✅ Функционален тренинг

✅ Фитнес

✅ Кардио

✅ Crossfit

ФитКит провајдер за време на Ковид — Фитнес клуб Будо-фит Кавадарци
ФитКит провајдер за време на Ковид — Фитнес клуб Будо-фит Кавадарци

Пандемијата од корен им го променила распоредот на вежбање, но тимот на Будо бргу се адаптирале. 😷

Доаѓање порано на работа, дезинфицирање по 4 пати на ден, проветрување на просторот и пребришување на справите со дезинфекциони средства, задолжително закажување на термини и почитување на времето за вежбање на секоја група поединечно, се само дел од активностите што се спроведуваат секојдневно по повторното отворање на студиото. …


ФитКит инспирација: Ангела Дончева од Струмица
ФитКит инспирација: Ангела Дончева од Струмица

ФитКит инспирација: Ангела Дончева од Струмица

Најчесто ќе ја видиш како вежба со партнер поради, како што вели, физичката и психичка поддршка што си ја разменуваат.

Запознај ја Ангела Дончева од Струмица, нашата ФитКит инспирација на неделата. 👋

Омилена активност веќе две години ми е фитнесот, а сето тоа го започнав поради две причини. Едната беше да си ја вратам килажата и кондицијата која ми беше изгубена поради здравствени причини, а втората беше мојот тренер и другар Софија Манчева. Во неделата вежбам 3–4 пати. …


ФитКит провајдер за време на Ковид: Центар за јога Дармакаја
ФитКит провајдер за време на Ковид: Центар за јога Дармакаја

Тивка и пријатна атмосфера. Врвна јога програма од лиценцирани јога инструктори. Несебично споделување на простор и знаење за луѓето да си креираат поквалитетен живот во кој се чувствуваат среќни. 😇

Ова е само дел од она што ќе го искусиш на часовите во центарот за јога „Дармакаја”, кое веќе 6 години им овозможува на своите членови незаборавно духовно и телесно искуство.

Под мотото „Вежбај јога и диши слободно”, центарот нуди комплетна јога програма во сала и онлајн, насочена да одговори на предизвиците на оваа време. 💪

Со внимателно одбрани јогиски техники ќе си го подобриме здравјето, ќе го зајакнеме имунитетот, ќе ја прочистиме крвта и ќе внесеме доволно кислород во себе преку соодветни техники за дишење, ќе го смириме и прочистиме и умот за да останеме фокусирани, да го задржиме внатрешното задоволство и радост без разлика колку тешко се чини тоа, објаснува Љупка Милева, наставник по јога во Дармакаја.


ФитКит инспирација: Дарко Гочевски од Велес
ФитКит инспирација: Дарко Гочевски од Велес

ФитКит инспирација: Дарко Гочевски од Велес

Запознајте го 30-годишниот Дарко Гочевски од Велес, нашата ФитКит инспирација на неделата. 👋

Дарко ќе го најдеш како вежба во фитнес центарот Лазариус во Велес. Омилена вежба му е incline bench, а мотивацијата му расте до плафон штом ја чуе No fear од 2pac.🎵

Најдобро ми е кога вежбам сам. Така имам подобар фокус и не морам да се прилагодувам на друго темпо, пауза помеѓу сетови и слично. Секако, ако на некоја вежба сакам да одам до максимум, ќе замолам било кој од вежбачите за асистенција. …


FitKit Provider — The Strongest Skopje
FitKit Provider — The Strongest Skopje

Под мотото “Only the strongest survive!”, центарот за боречки вештини The Strongest oд Скопје, докажа зошто веќе 25 години се еден од најистакнатите клубови во државата што на едно место ги обединува фитнесот и борчеките вештини. ✅

Разноликост на фитнес дисциплини погодни за секој вежбач, голем број на боречки вештини од врвни иструктори и тим кој не се откажува пред ниту една препрека скоро три децении се само дел од она што ќе го добиеш во The Strongest. 🙌

Еве кои точно се дисциплините што ги имаш на располагање:

  • Функционален тренинг
  • Фитнес
  • Кардио (Кик Аеробик за девојки)
  • Боречки вештини (Џит Кун До Стрит Фајт, ММА, Бразилска Џиу Џица, Кик бокс, Муаи Таи…

Image for post
Image for post

Моето име е Билјана и работам како фитнес тренер и стјуардеса, а исто така студирам политички науки (меѓународни односи и дипломатија).

Докажувам и цврсто тврдам дека со голема желба и амбиција, менаџментот на времето може да се достигне со цел да се реализирате на повеќе полиња.

Не сакам изговори, затоа што истите највеќе не оддалечуваат од целта.

Фитнесот е многу благодарен спорт и неизбежен е фактот дека Вашето вложување (дисциплина, упорност и трпеливост) е правопропорционален со Вашиот прогрес.

Мојата прва физичка трансформација ја достигнав пред 4 години. Напорната работа на мојот mindset и огромната желба да направам вистинска и видлива промена кај себе ми служеа како алатки низ целиот процес. …

About

Fit Kit

Вежбај кога сакаш, што сакаш и каде сакаш

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store